DSC_0096.JPGDSC_7474.JPGDSC_7396.JPGDSC_2608.JPGDSC_1388.JPGDSC_5132.JPGDSC_7311.JPGDSC_4945.JPG

Column Sjoerd: Clichéjeuk en nul punten

Door Sjoerd Keizer op 06 dec 2017.

Feyenoord in de Champions League en Weidevogels B1 in de eerste klasse; er zijn veel parallellen. Natuurlijk staat er bij Feyenoord veel meer op het spel. Geld, het humeur van miljoenen supporters en de trots van de stad. Maar in elke sport herken je dingen.

Wij, als Weidevogels B1 spelen eigenlijk een stapje te hoog. Feyenoord duidelijk ook. Maar de B1 wordt wel elke wedstrijd (net als Feyenoord in de Champions League) sterker, al is dat zo moeilijk meetbaar.

Je probeert als coach van alles. Wisselen, fel coachen, minder fel coachen, positieve dingen benaderen, mindere punten benadrukken. Maar soms blijft er niet veel meer over. Dan moet je gewoon naar de kleine dingen kijken.

Normaal krijg ik altijd clichéjeuk van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst, maar nu begreep ik hem. Op de vraag of het Champions League-avontuur op een nachtmerrie was uitgelopen, zei hij duidelijk: “Nee”. Later op de persconferentie, uitgezonden door het geliefde RTV Rijnmond zei hij ook: “Uiteindelijk wil je wel dit soort wedstrijden spelen. De ervaring die wij opdoen als club, als team en ik als coach, daar wil je jezelf aan meten. Ik vind dat wij in de Champions League stappen hebben gezet. Kijk maar naar eerste wedstrijd tegen City en de afgelopen wedstrijd tegen City, die stappen hebben we wel gemaakt. Uiteindelijk zien mijn jongens wat het hoogste niveau inhoudt, dat kan alleen maar door in de Champions League te spelen. Dat zijn de wedstrijden die we nodig hebben.”

En ik weet het, de vergelijking gaat niet helemaal op. Maar om je elke wedstrijd weer op te laden voor iets, wat soms een kansloze missie lijkt, is gewoon heel lastig. Kijk maar even naar de jaren dat onze A1, B1 of C1 op een te hoog niveau speelden. Daar is iedereen uiteindelijk beter van geworden. Maar op het moment zelf is het niet leuk. Je moet je op andere dingen focussen. Op een mooie goal, op een goed lopende aanval.

Maar je vervalt wel in clichés. Want hoe vaak hebben Jeroen en ik niet gezegd: hou het klein (Feyenoord brabbelt ook altijd over compact spelen) en zoek de combinatie op. Ontelbaar. Het blijft iets ongrijpbaars. Maar ik ben hoe dan ook trots op onze ploeg. Op ‘onze kids’, want zo voelt het. Stuk voor stuk leuke kinderen, die er zo graag voor willen gaan. Ik hoop dat ze de beloning krijgen die ze verdienen.

Vanavond speelt Feyenoord tegen Napoli in die machtige Champions League. Als de Rotterdammers winnen, gaan wij ook punten pakken. Daar ben ik van overtuigd. Hoop blijft er altijd. Gewoon doorgaan, je hebt geen keus. 

Home Zoeken Sitemap Inloggen

Je bent niet ingelogd. Inloggen of registreren

Help
Facebook Twitter Instagram Youtube
SponsorKliks, gratis sponsoren!